Op zoek naar Nederlands graf op Arlington Cemetery

Op zoek naar Nederlands graf op Arlington Cemetery

Memorial Day 2014

Vlak voordat wij naar Washington D.C. gaan lees ik een artikel over een gesneuvelde Nederlandse soldaat.

Dirk van Beusekom is marineofficier in Nederlands-Indië. Hij keert eind jaren ’30 met zijn vrouw terug naar Nederland, waar niet veel later de oorlog uitbreekt. Samen met andere mariniers weet hij in Engeland te komen, waar hij het bericht ontvangt vader te zijn geworden van een dochter. Dit nieuws maakt hem zielsgelukkig en hij laat een teddybeer naar haar opsturen. Door de oorlog kan hij niet naar huis, maar vaart per onderzeeër de wereld over.

Zijn laatste reis gaat naar Connecticut in de Verenigde Staten. Bij het laden van torpedo’s breekt een hijskabel, waardoor een torpedo op Dirk valt en hij op slag dood is, slechts 35 jaar oud. Zijn lichaam wordt overgebracht naar de nationale begraafplaats Arlington in Washington D.C. Zijn dochter heeft hij nooit gezien, zij heeft slechts de teddybeer als aandenken aan haar vader.

Het verhaal raakte me en maakte dat ik zijn graf wilde bezoeken. Toevallig is het op de dag dat wij Arlington bezoeken Memorial Day, een dag waarop gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht worden. Alle graven zijn voorzien van een vlaggetje en een roos, er zijn veel herdenkingsplechtigheden gaande. Na enig zoekwerk vinden we de Nederlandse sectie en ook het graf van Dirk van Beusekom. Mooi om hem op deze dag te kunnen herdenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top